Legionella preventie

Wat is legionella?

Legionella is een familie van bacteriën, bestaande uit ongeveer 40 verschillende mutaties. Deze familie kan een acute infectie veroorzaken aan de luchtwegen. Dit uit zich mogelijk op twee manieren: de milde en de gevaarlijke variant.

Wat is legionellose?

Legionellose is de benaming voor de infectie die volgt op inname van met legionella besmet water. De meeste mensen worden hiervan niet heel erg ziek, maar krijgen lichte griepklachten. In sommige gevallen is de besmetting echter zeer hevig en in enkele extreme gevallen zelfs levensbedreigend. We spreken dan van de zogeheten ‘veteranenziekte’.

Legionellapreventie
Om deze besmettingen en verspreiding van legionella te voorkomen heeft de overheid bepaalde wetten en regels opgesteld. Al deze wet- en regelgeving is opgenomen in het Drinkwaterbesluit. Hierin staat o.a. beschreven dat sommige bedrijven en instellingen de verplichting hebben om legionellapreventie toe te passen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, zorginstellingen, verblijfsaccommodaties en asielzoekerscentra.

 

 

Naast deze prioritaire instellingen zijn er in Nederland ook organisaties die niet vanuit de overheid verplicht zijn om legionellapreventie toe te passen, maar waar dat wel zeer wordt aangeraden. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld grote evenementen (waarbij geen sprake is van regelmatig gebruik van het drinkwater) of andere openbare ruimtes waar geen werkgever-werknemersrelatie van toepassing is.

Het toepassen van legionellapreventie is voor veel bedrijven een omslachtige en tijdrovende klus. Veel papierwerk en het kost veel tijd én geld. Met LegionellaDossier komt daar verandering in. Benieuwd hoe dat kan? Bezoek de pagina hoe het werkt en ontdek welke mogelijkheden LegionellaDossier biedt!